Impozitul pe veniturile din vânzarea titlurilor de valoare se reduce de la 1 ianuarie 2023

A fost publicată Legea nr. 142/2022 care reduce impozitul pe venit datorat de persoanele fizice ce realizează venituri din cedarea de titluri de valoare (părți sociale, acțiuni și alte titluri financiare) sau realizează tranzacții cu aur de investiții.

Cotele de impozitare vor fi:

  • 1% din câștig, dacă titlurile au fost deținute mai mult de 365 de zile de la data dobândirii
  • 3% din câștig, dacă titlurile au fost deținute o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii

Se modifică și procedura de reținere, declarare și plată a impozitului. 

Astfel, se revine la stopajul la sursă de către intermediarii autorizați ce efectuează tranzacțiile cu titlurile de valoare. Intermediarii vor realiza calculul câștigului/pierderii, vor efectua reținerea la sursă, declararea și plata impozitului.

Tot intermediarii vor depune anual declarația anuală cu venitul și impozitul persoanei fizice – formular 205. Practic, persoana fizică nu va mai depune Declarație unică pentru impozitul pe venit pentru venitul din aceste tranzacții financiare.

Cristina Georgescu

Partener

FCCA, Expert Contabil și Consultant Fiscal cu peste 24 ani de experiență. Având o fire practică, anticipează nevoia clienților și îi ajută pe aceștia în luarea deciziilor. Abilitatea, optimismul, flexibilitatea și atenția cu care gestionează fiecare client în parte, fac din Cristina un partener de încredere pentru clienți.